top of page

Gezond de examens door

Het is belangrijk om tijdens de examens gezond en evenwichtig te eten om je zo goed mogelijk te kunnen concentreren. Als je te weinig eet ga je je moe voelen en minder snel je leerstof kunnen onthouden. Maar wanneer je net teveel gaat eten kan dit het zelfde effect geven. Zorg er daarom voor dat je een evenwichtig voedingspatroon aanneemt tijdens het blokken. Hieronder enkele tips om dit zo goed mogelijk vol te houden:
1. Eet gestructureerd

Zorg ervoor dat je voldoende structuur in je dag brengt zodat je 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes eet. Maak tijd om te eten, eet niet tijdens het studeren. Ook eet je best niet te laat, dit kan zorgen voor een slechte slaap.


2. Zorg voor een goede vochtbalans

Drink voldoende water (minstens 1.5 l per dag) zeker wanneer het warm weer is. Wanneer je een tekort aan vocht hebt heeft dit een negatief effect op zowel je fysieke als mentale capaciteiten.Drink je niet graag water? Probeer dan eens infused water.


3. Eet voldoende fruit en groenten

Haal je vitaminen en mineralen uit groenten en fruit. Als je voldoende fruit en groenten eet, moet je geen extra vitaminen- en mineralen supplementen innemen. Dit kan je doen door een verse fruitsla, smoothie of een milkshake te nemen als tussendoortje.


4. Vermijd te veel vet, zoet en alcohol

Wanneer je als middagmaal een pizza eet gaat dit trager verteren en veel energie verbruiken waardoor je in de namiddag een middagdipje krijgt en het studeren moeilijker gaat gaan. Kies daarom voor een lichte maaltijd, bijvoorbeeld een fris slaatje.

Dit geldt ook voor tussendoortjes, zorg ervoor dat deze niet teveel vet of suiker bevatten maar ga voor een frisse fruitsla. Indien je toch graag van een stuk chocolade geniet om zo weer wat moed te hebben voor te studeren, kies dan voor een klein stukje zwarte chocolade. Wanneer je teveel gesuikerde tussendoortjes neemt zorgt dit voor suikerpieken. Ook dit heeft een negatief effect op je concentratie.

Vermijd absoluut alcohol, zeker overdag!


5. Wat met energy-drinks?

Onder energy-drinks verstaan we koffie, cola, Red Bull,… Deze dranken bevatten cafeïne, dit zorgt voor een verhoging van de concentratie. Je kan gerust eens een kopje koffie drinken maar beperk dit. De cafeïne zorgt ook voor hartkloppingen, slapeloosheid en rusteloosheid.


6. Beweging

Ook bewegen is heel belangrijk tijdens het blokken. Dit verzet even je gedachten en maakt je hoofd leeg. Ga eens wandelen, fietsen of joggen en je zal zien dat na het bewegen je concentratie is verbeterd.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page